Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vitaminy

 

Vitamíny jsou organické látky, které si většinou kůň nedovede vyrobit sám. Proto je dostává v krmení. Nedostatek vitamínů (=avitaminóza) může způsobit různé poruchy orgánů, onemocnění a někdy i uhynutí.
Avitaminózy se obvykle neprojevují pouze na jednom orgánu, ale vyvolávají celková onemocnění. Proto je často složité určit, o jakou avitaminózu se jedná. Typickou nemocí způsobenou nedostatkem vitamínů je např. rachitida (vitamín D). Vyskytují se však také netypické příznaky avitaminóz hlavně u rostoucích zvířat - např. nechutenství, horší vzrůst, anémie, snížená odolnost proti infekcím. Jasné avitaminózy se snadno léčí přísunem daného vitamínu.
Opakem avitaminózy je hypervitaminóza, kdy organismus dostává větší dávky některého vitamínu, než je schopen spotřebovat.
Vitamíny se dělí několi způsoby. Podle nejstaršího způsobu se dělí na vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K) a ve vodě (B, C, P). Podle chemického složení zase rozeznáváme vitamíny patřící ke glycidům (C, A, K), k tukům (D) a k dusíkatým látkám (vit. skupiny B). Pro jednoduchost se vitamíny dělí podle rozpustnosti.

Vitamíny rozpustné v tucích

Vitamín A (retinol)

  • V živočišných produktech se vyskytuje jako vitamín A1 a vitamín A2
  • Rostliny neobsahují přímo vitamín A, ale ten se zde nachází ve formě provitamínů karotenů
  • Kůň potřebuje denně asi 2,5 mg vitamínu A při hmotnosti 500 kg
  • Avitaminóza - poškození epitelových (sliznicových) buněk, které ztrácejí odolnost vůči infekcím - oční nemoci, rození slepých mláďat, zpomalení růstu, zmenšování hmotnosti, nervové poruchy a poruchy rovnováhy, křeče
  • Nejvíce vit. A obsahují živočišné krmné moučky (hlavně z jater), na karoten jsou bohatá zelená krmiva, krmná kapusta, vojtěška, jetel a mrkev

     

    Vitamín D (kalciferol)

  • Důležitá funkce při přeměně fosforu a vápníku v těle
  • Zajišťuje kostnatění (=osifikaci) a tvorbu kostní tkáně
  • Avitaminóza - rachitida, lámavost kostí
  • Hypervitaminóza - různé poruchy zdraví, nechutenství, hubenost atd., ukládání přebytečného vápníku v orgánech
  • Velký vliv na tvorbu vit. D má sluneční záření
  • Hlavním zdrojem je rybí tuk (hlavně z jater), bobové slupky, ostatní krmiva jsou an vitamín D poměrně chudá

     

    Vitamín E (tokoferol)

  • Nazývá se také antisterilní
  • Chrání karoten a vitamín A před oxidací
  • Nachází se v nadledvinkách, krvi, v tělním tuku a ve svalech
  • Koně nejsou zvlášť citliví na jeho nedostatek
  • Avitaminóza - snížení rozmnožovací schopnosti, poruchy centrálního nervstva, může způsobit atrofii (=degeneraci) svalstva
  • Vyskytuje se téměř ve všech plodinách, velký obsah mají klíčky obilnin, zejména kukuřice a ovsa

     

    Vitamín K (fytochinon)

  • Nutný pro normální srážení krve
  • Při nedostatku dochází k vnitřnímu krvácení a zpomaluje se srážení krve
  • Avitaminóza - u hospodářských zvířat se nepozoruje - protože jejich tělo si ho dokáže syntetizovat (=vyrábět) samo - u koní v tlustém střevě, u přežvýkavců v bachoru
  • Obsahují ho zelené části rostlin (kapusta, kopřiva, vojtěška), játra hovězího a vepřového dobytka

     

    Vitamíny rozpusné ve vodě

    Vitamíny skupiny B - zahrnují celý komplex vitamínů, které se svým působením doplňují a ovlivňují.

    Vitamín B1(aneurin, thiamin)

  • Zúčastňuje se látkové přeměny sacharidů (=cukrů)
  • Avitaminóza - nervové poruchy, degenerativní změny, žaludeční potíže, otoky
  • Hlavními příznaky avitaminózy jsou poruchy koordinace pohybu a nejistá chůze
  • Koně jsou schopní si vitamín B1 syntetizovat sami v tlustém střevě
  • Většina krmiv obsahuje více tohoto vitamínu, než koně potřebují
  • Největším zdrojem jsou kvasnice, zelené krmiva, vojtěška, jetel a jejich sena
  • Chudé jsou naopak obiloviny

     

    Vitamín B2(riboflavin, laktoflavin)

  • Reguluje oxidační procesy v buňkách a ovlivňuje koloběh vodíku v těle
  • Důležitý při přeměně sacharidů a aminokyselin, dále zvyšuje využití potravy a podporuje tvorbu krevního barviva
  • Avitaminóza - zastavuje růst, způsobuje vypadávání srsti, degenerastivní změny na varlatech samců
  • Největším zdrojem jsou pivovarské kvasnice, dále pak zelená píce a seno
  • Koně si dovedou riboflavin syntetizovat sami
  • Velmi malé množství vitamínu B2 je v okopaninách

     

    Vitamín PP(niacin, kyselina nikotinová)

  • Má zkratku ze slov "pelagra prevento"
  • Syntetizuje se v trávicím ústrojí - proto koně netrpí jejím nedostatkem
  • Podílí se na přeměně sacharidů, podporuje účinek vitamínu B2
  • Avitaminóza - průjmy, nechutenství, hubnutí, změny na kůži
  • Většina krmiv má dostatek vitamín PP - např. kvasnice, pšeničné otruby, klíčky

     

    Vitamín B6(pyridoxin, adermin)

  • Při normálních poměrech je v krmivech obsažen dostatečně
  • Avitamióza - anémie, křeče
  • Zdrojem je kukuřice, pšenice

     

    Vitamín B5(kyselina pantotenová)

  • Koně si ji syntetizují v trávicích orgánech, ale při výživě má malý význam
  • Avitaminóza - nervové potíže, nekoordinovanost pohybů, průjmy, vypadávání srsti
  • Největší zásoby jsou v kvasnicích, pšenici a odstředěném mléce

     

    Vitamín H(biotin)

  • Koně si tento vitamín musí syntetizovat sami v trávicím ústrojí
  • Avitaminóza - vypadávání srsti, změny na kůži

     

    Vitamín Bc(kyselina listová, dříve vit. M)

  • Důležitý při tvorbě červených krvinek v kostní dření, vliv na obsah hemoglobinu v krvi
  • Koně si ho syntetizují ve střevech
  • Avitaminóza se prakticky nevyskytuje
  • Obsahují ho kvasnice, zelené listy rostlin, vojtěšková moučka, extrahované šroty olejnin apod.

     

    Vitamín B12(kobalamin)

  • Obsahuje nepatrné množství kobaltu
  • Značný význam při přeměně nukleových kyselin, ovlivňuje syntézu bílkovin
  • S dalšími faktory se zúčastňuje při dělení buněk a tvorbě genů
  • Urychluje růst erytrocytů (červených krvinek) v kostní dřeni a zvyšuje jejich obsah v krvi
  • Koně si dovedou tento vitamín syntetizovat sami v zažívacích orgánech - neprojevuje se avitaminóza
  • Vyskytuje se hlavně v krmivech živočišného původu - nejvíce v rybí moučce

     

    Cholin

  • Zúčastňuje se přeměny tuků a jejich přesunu z jater - zabraňuje nadměrnému ukládání
  • Značný význam při přenosu podráždění do nervové soustavy
  • Ovlivňuje reprodukční procesy a růst mláďat
  • Je obsažen v moučce z jater, v rybí moučce, v obilovinách je jen málo

     

    Vitamín C(kyselina askorbová

  • Důležitý pro buněčné dýchání, přeměnu aminokyselin a sacharidů a pro tvorbu ochranných látek proti infekčním nemocem
  • Avitaminóza - zduření dásní, uvolnění zubů, krvácení a otoky (kurděje)
  • Nedostatek vitamínu A se projevuje hlavně na konci zimi a v prvních jarních měsících
  • Vitamín C je v mladých rostlinách, v okopaninách a silážích
  • V seně je obsažen velmi málo - v důsledku působení slunečního záření se vit. C ztrácí

     

    Shrneme-li nauku o vitamínech, můžeme konstatovat, že při normálním odchovu není mimořádně důležité věnovat vitmínům zvláštní pozornost. Je-li krmná dávka správně sestavena, měla by být pro běžnou potřebu dostatečným zdrojem vitamínů. Jak jsem napsala, vitamíny B, C, E a K si koně většinou syntetizují sami. Důležité jsou u vysokoprodukčních zvířat (například u plnokrevníků v dostihové sezóně), kdy zvláště komplex vitamínů B příznivě působí na jejich organismus. Vitamín C je třeba podávat v jarních měsících, kdy je zvýšené nebezpečí infekčních nemocí. Mimořádnou pozornost věnujeme vitamínům A a D. Při krmení zeleným krmivem není nebezpečí z avitaminóz tak akutní jako při krmení suchou pící. Vitamín A se ničí slunečními paprsky, ale není-li seno dostatečně ozářeno, neobsahuje zase vitamín D. Z hlediska vitamínů sestavujeme proto krmnou dávku tak, aby byl jejich obsah zajištěn.

    Zdroj: Chov koní, Jan Štrupl a kolektiv

     

  •